Bahan :
Kentang - rebus + mashed
Gravy :
Stok ayam
Sedikit sos tomato
Sedikit sos tiram
Beberapa titik kicap
Sedikit lada hitam
Sedikit garam
Sedikit tepung jagung - pekatkan gravy
1 sb butter
Cara :
1. Didih air + stok ayam.
2. Masuk butter + tepung jagung - kacau atas api kecil hingga tak lekat tepi periuk.
3. Masuk sos tomato + sos tiram + kicap.
4. Masuk lada hitam + garam.
5. Masak sampai pekat.
6. Siap !
Sumber
Sedap! Boleh lawan kepci dah ni :)
ReplyDeleteKepci texture die lagi halus..hehe
DeleteJadi, kita kena oter sikit resepi supaya jadi lebih halus? Mcm kepci? ^^
DeleteYang lain da okay..cuma tang kentang aje..maybe kene blend tanpa air..baru leh lawan kepci...mih..mih..mih.. シ
Deletesedapnya ^_^ saya pnah buat but tak de gravy. dan seingat saya mmg x sdp langsung mashed potato sy tu. kekeke xD
DeleteTak de gravy macam makanan baby pulak..hehe.. tak pe, pas ni boleh try buat lagi..dan kali ni, buat dengan gravy skali.. シ
Deletenanti nak tryy. one of my favorite. hehe, thanks for the recipe :D
ReplyDeleteMy pleasure.. シ
Deletesedapnya kak
ReplyDelete