CLICK HERE !

Friday, 13 March 2015

MASHED POTATO




Bahan :

Kentang - rebus + mashed



Gravy :

Stok ayam
Sedikit sos tomato
Sedikit sos tiram
Beberapa titik kicap
Sedikit lada hitam
Sedikit garam
Sedikit tepung jagung - pekatkan gravy
1 sb butter



Cara :

1. Didih air + stok ayam.
2. Masuk butter + tepung jagung - kacau atas api kecil hingga tak lekat       tepi periuk.
3. Masuk sos tomato + sos tiram + kicap.
4. Masuk lada hitam + garam.
5. Masak sampai pekat.
6. Siap !





Sumber


8 comments:

  1. Sedap! Boleh lawan kepci dah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepci texture die lagi halus..hehe

      Delete
    2. Jadi, kita kena oter sikit resepi supaya jadi lebih halus? Mcm kepci? ^^

      Delete
    3. Yang lain da okay..cuma tang kentang aje..maybe kene blend tanpa air..baru leh lawan kepci...mih..mih..mih.. シ

      Delete
    4. sedapnya ^_^ saya pnah buat but tak de gravy. dan seingat saya mmg x sdp langsung mashed potato sy tu. kekeke xD

      Delete
    5. Tak de gravy macam makanan baby pulak..hehe.. tak pe, pas ni boleh try buat lagi..dan kali ni, buat dengan gravy skali.. シ

      Delete
  2. nanti nak tryy. one of my favorite. hehe, thanks for the recipe :D

    ReplyDelete

CLICK HERE !