Bahan Nasi :
2 cawan beras
6 ulas bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
2 cawan air rebusan ayam - ayam letak tepi, sebab nanti nak goreng
3 sb planta
Sedikit minyak masak / minyak zaitun
2 helai daun pandan
Sedikit garam
Cara :
1. Rebus ayam.
2. Tumis halia + bawang putih hingga layu.
3. Masuk daun pandan.
4. Naik bau, masuk air rebusan ayam + garam.
5. Masuk beras, masak nasi macam biasa.
6. Siap !
Bahan Sup :
3 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
4 serangkai - bunga lawang + bunga cengkih + kulit kayu manis + buah pelaga
Sup bunjut - tak letak pon boleh
Beberapa ketul ayam
Air
Sedikit garam
Daun sup / daun bawang - hiris halus
Bawang goreng
Cara :
1. Tumis 4 serangkai.
2. Kemudian, tumis bawang merah + bawang putih + halia.
3. Masuk air.
4. Da didih, masuk sup bunjut + ayam + garam.
5. Masak hingga ayam empuk.
6. Hidang dengan daun sup / daun bawang + bawang goreng.
7. Siap !
Bahan ayam goreng :
Ayam yang di rebus buat stok tadi
Kicap - manis + masin + lemak
Cara :
1. Campur kan ayam + kicap.
2. Perap 30 minit.
3. Goreng - tak perlu sampai garing.
4. Siap !
Hiasan :
Daun salad
Tomato
Timun