Bahan :
40g gula pasir
1 sb serbuk gelatin - halagel
140g coklat masakan - Beryls
200 ml non - dairy whipping cream
2 biji putih telur
100 ml air yang betul² panas
Strawberi - hiasan
Cara:
1. Cairkan serbuk gelatin + air panas. Kacau hingga larut.
2. Cairkan coklat. - double boiled
3. Masukkan bancuhan gelatin ke dalam coklat cair. Kacau sebati. Biarkan seketika.
4. Pukul putih telur hingga jadi meringue (soft peak).
5. Masuk gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
6. Pukul non - dairy whipping cream - 5 minit.
7. Masukkan adunan coklat ke dalam putih telur sedikit demi sedikit. Gaul guna kaedah kaup balik.
8. Masuk adunan whipping cream. Gaul sebati.
9. Masuk adunan ke dalam ramekin.
10. Sejukkan dalam chiller.
11. Hias mousse.
12. Siap!
SUMBER