Bahan :
Rice cake
Gochujang
Ikan bilis - anggaran buat stok
Fish ball
Fillet ketam
Sedikit gula
Daun bawang
Cara :
1. Rebus air + ikan bilis - 2 cawan.
2. Dah didih air, keluarkan ikan bilis, masuk Gochujang.
3. Masuk rice cake + gula.
4. Masak sampai kuah melekit.
5. Masuk fish ball + isi ketam + daun bawang.
6. Siap!
Sumber
saya prnh mkn korean food... tekak rasa takleh terima ahaha
ReplyDeleteSama la..tapi, saya ade yang boleh terima..ade yang tak boleh..tekak melayu..hehehe
DeleteNampak sedap tapi tak pernah rasa lagi ni.
ReplyDeleteRasa die lebih kurang macam yong tau fu..beza die, kuah die kaler merah n die masak terus..tak macam yong tau fu, celur n tuang kuah..
Deletewaaa. dah pernah rasa, igt belum pernah rasa. bila tgk korean variety shows, mmg diorang slalu makan ddeokbokki ni. Teringin nk mkn makanan korea, sbb nmpk mcm sdp
ReplyDeleteNie mesti salah seorang peminat tegar running man nie..hehe..aah, nampak macam sedap..sebab tu,sy try masak sendiri (confirm ke-halal-an nye..hehe). Ddeokbokki nie,sedap makan panas2..
Deletesedapnye
ReplyDeletedtg kunjung smula
sedap ke ni..nmpk mcm yong tau fu je hihi
ReplyDeleteBagi Zara, not bad..rase pon lebih kurang aje ngan yong tau fu...beza dari segi, warna kuah n serve.. ddeokbokki nie, kuah die masak sekali dengan isi² die..dan sedap makan panas²... シ
DeleteBagi Zara, not bad..rase pon lebih kurang aje ngan yong tau fu...beza dari segi, warna kuah n serve.. ddeokbokki nie, kuah die masak sekali dengan isi² die..dan sedap makan panas²... シ
DeleteBagi Zara, not bad..rase pon lebih kurang aje ngan yong tau fu...beza dari segi, warna kuah n serve.. ddeokbokki nie, kuah die masak sekali dengan isi² die..dan sedap makan panas²... シ
Delete