CLICK HERE !

Monday 9 March 2015

DDEOKBOKKI - 떡볶이




Bahan :

Rice cake
Gochujang
Ikan bilis - anggaran buat stok
Fish ball
Fillet ketam
Sedikit gula
Daun bawang



Cara :

1. Rebus air + ikan bilis - 2 cawan.
2. Dah didih air, keluarkan ikan bilis, masuk Gochujang.
3. Masuk rice cake + gula.
4. Masak sampai kuah melekit.
5. Masuk fish ball + isi ketam + daun bawang.
6. Siap!




Sumber

11 comments:

  1. saya prnh mkn korean food... tekak rasa takleh terima ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la..tapi, saya ade yang boleh terima..ade yang tak boleh..tekak melayu..hehehe

      Delete
  2. Nampak sedap tapi tak pernah rasa lagi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa die lebih kurang macam yong tau fu..beza die, kuah die kaler merah n die masak terus..tak macam yong tau fu, celur n tuang kuah..

      Delete
  3. waaa. dah pernah rasa, igt belum pernah rasa. bila tgk korean variety shows, mmg diorang slalu makan ddeokbokki ni. Teringin nk mkn makanan korea, sbb nmpk mcm sdp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie mesti salah seorang peminat tegar running man nie..hehe..aah, nampak macam sedap..sebab tu,sy try masak sendiri (confirm ke-halal-an nye..hehe). Ddeokbokki nie,sedap makan panas2..

      Delete
  4. sedap ke ni..nmpk mcm yong tau fu je hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi Zara, not bad..rase pon lebih kurang aje ngan yong tau fu...beza dari segi, warna kuah n serve.. ddeokbokki nie, kuah die masak sekali dengan isi² die..dan sedap makan panas²... シ

      Delete
    2. Bagi Zara, not bad..rase pon lebih kurang aje ngan yong tau fu...beza dari segi, warna kuah n serve.. ddeokbokki nie, kuah die masak sekali dengan isi² die..dan sedap makan panas²... シ

      Delete
    3. Bagi Zara, not bad..rase pon lebih kurang aje ngan yong tau fu...beza dari segi, warna kuah n serve.. ddeokbokki nie, kuah die masak sekali dengan isi² die..dan sedap makan panas²... シ

      Delete

CLICK HERE !