Bahan :
1 mangkuk nasi
Sebatang lobak merah - hiris panjang sebatang pensel
Sebatang zucchini - hiris panjang sebatang pensel
Fillet ketam - hiris panjang sebatang pensel
1 biji telur
Rumpai laut
Tuna Chunk
Sedikit garam
2 sb cuka masakan
2 sb gula
Cara:
1. Campur nasi + cuka + gula + garam.
2. Goreng telur - dadar.
3. Celur fillet ketam + lobak.
4. Tuna chunk - stir fried ngan kicap + lada hitam + sedikit gula.
5. Rumpai laut + nasi + timun + lobak + fillet ketam + telur + tuna.
6. Gulung + padatkan.
7. Potong.
8. Siap !
uishh laparrr tengokk..T.T
ReplyDeleteKalau macam tu, cepat2 cari bahan..hehe
Deletewahh senang jer resepi ni...nnt nk cuba lah :D
ReplyDeleteYup..mudah aje..boleh cuba.. シ
Deletesedapnyeee.... :)
ReplyDeletehehe... シ
Deletepernah mkn sushi je, hee :D
ReplyDeleteKalau tak silap, lebih kurang sama aje macam sushi..cuma kat Korea panggil kimbap..tapi, yang nie sy main tipu..sy guna beras biase aje..hehehe... シ
DeleteKalau makan kimbap, tak suka yang timun tu. Selalu asing keluar. Hehe
ReplyDeleteTapi kalau makan nasi biasa, boleh je telan timun. Ngade-ngade je T_T
Ooh..yeker..hahaha..pelik tu.. btw, kite tak suka pon kimbap nie..nie la 1st n last buat..sebab tekak tak boleh telan.. >…<
DeleteApesai tak boleh tahan? Sebab rasa cuka tu ke?
DeleteBukan...sebab bau + rasa seaweed tu aje..hehe..tapi, seaweed yang versi keropok, elok pulak Zara telan..hahaha.. :p
Deletewahhh.. mcm nak try buat je ni :)
ReplyDeleteTry la ... シ
DeleteNak tanya, yg nasi tu guna beras biasa or beras yg bulat2 tu?
ReplyDeleteSy guna beras biase aje.. hehehe... シ
Deletepaling suka makanan kimbap sbb senang nk buat & sedap!
ReplyDelete