Bahan meringue :
4 biji putih telur
½ cawan gula
1 sb tepung jagung
½ st esen vanila
1 st cuka masakan
Topping :
½ cawan non - diary whipping cream
½ st esen vanila
Buah - kiwi
- strawberi
- blueberi
Kertas minyak - putih ( baking paper )
Cara :
1. Pukul putih telur hingga kembang.
2. Masuk gula. Putar sampai putih berkilat - bertanduk ( peak ).
3. Esen vanila + tepung jagung + cuka masakan.
4. Buat bulatan atas kertas minyak, sapu marjerin, letak adunan meringue.
5. Bakar meringue pada suhu 140°C sampai garing.
6. Biar meringue sejuk dalam oven - bukak pintu oven sikit.
Hias pavlova :
1. Pukul whipping cream sampai kental.
2. Esen vanila.
3. Simpan dalam fridge.
4. Bila nak makan, hias meringue ngan whipping cream + buah.
5. Siap !
menarikk :)
ReplyDeleteBoleh cuba... シ
Deletewaaa... nampak nyum nyummm ^_^
ReplyDeleteHehehe..boleh la cuba buat.... シ
Deletedone follow back sini... sedapnyee pavlova..tp xpernah rase..hihi.. tengok pon rase sedap.. :)
ReplyDeleteThanks...tak pe, Anizz boleh try buat..sebab buat sendiri lagi puas hati dari beli... シ
DeleteYummy..
ReplyDelete