Bahan :
1 ekor ikan tongkol - potong 5, basuh dengan asam jawa
2 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci lengkuas - hiris
3 keping asam gelugor
5 tangkai cili api
Sedikit budu
Sedikit garam
Sedikit gula pasir
Bendi
Cara :
1. Campur bawang merah + bawang putih + lengkuas + asam gelugor + cili api + budu + garam dan gula.
2. Setelah didih, masuk kan ikan tongkol.
3. Kemudian, bendi.
4. Tunggu sampai bendi lembut.
5. Siap !
Sedapnya,..lapar pulak tetiba , kita nak ambik ye resepi ni :)
ReplyDeleteOkay... boleh...sila kan.. シ
Deletewah sedap resepi ikan tongkol :-)
ReplyDeleteSedap2... hehe.. シ
Deletewah bestnya.. dah lama tak makan singgang ikan. Kalau kat terengganu kali panggil, singgang ikan aye (:
ReplyDeleteSama la ngan kelantan..panggil ikan aye jugak.. シ
Deleteehh..kite pun buat singgang tapi ikan kembong..hehe
ReplyDeleteKebetulan sama menu pulak..cuma lain ikan..hehehe.. シ
Deletesdap tu..:)
ReplyDeleteシ
Deleteikan tongkol tu kalau tukar dengan tulang rusuk lembu, lagi best
ReplyDeletehttp://kucenmaster.blogspot.com/2015/04/kucing-beranak-lagi.html
boleh la masak bagi kucing ni . hehee
ReplyDeleteNak ke kucing makan budu..hehehe..
Deleteperlu dicoba nih resep singgang ikan tongkolnya, makasih udah berbagi resep nya
ReplyDeleteMesti cuba..hehe.. シ
Delete