Bahan untuk perap :
Ikan dory
Jus lemon
Sedikit lada hitam
Cara perap :
1. Basuh ikan dory bersih - bersih dan keringkan guna paper towel
2. Lada hitam + perah jus lemon atas ikan dory.
3. Perap selama 15 minit.
Bahan batter :
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
¼ cawan tepung jagung
1 st baking powder
Sedikit garam
Cara :
1. Campurkan tepung gandum + tepung jagung + baking powder + garam.
2. Masuk air sedikit demi sedikit. Gaul sebati supaya tidak berketul.
3. Panaskan minyak. Pasti kan betul - betul panas.
4. Celup ikan dory ke dalam adunan batter. Goreng.
5. Angkat. Hidangkan bersama hiasan.
6. Siap !
Hiasan :
Kobis ungu
Daun salad
Tomato ceri
Sos cili
Mayonis
Kentang segera
sdapnya..:)
ReplyDeleteシ
Deletemeleleh ayaq lioq
ReplyDeleteHehe... シ
Deletewahhh sdapnya! nnt cuba jugaklah nnt :D
ReplyDeleteMemang sedap ! Boleh cuba... シ
Deletetukar ngan ikan puyu boleh?
ReplyDeletehttp://kucenmaster.blogspot.com/
Hahaha..tak pasti pulak..tapi, kucen master boleh try buat, guna ikan puyu... :p
Deletemeleleh air liur tgk gambar ney.. sedapnyee... :)
ReplyDeleteHa, kebetulan ada beli ikan dory dekat Tesco. Thanks for sharing this recipe! :)
ReplyDelete- ieyra
Okay...selamat mencuba.. シ
DeleteSelain ikan dory, boleh guna ikan ape lagi?
ReplyDeleteZara tak pasti la kak sha.. sorry.. zara guna fillet ikan dory aje..fillet ikan lain, tak buat eksperimen lagi..hehe
Deletebestnyaa . hehee
ReplyDeletebestnya.. tq share resepi.. selamat berkenalan. :)
ReplyDeleteSama sama....selamat berkenalan juga.... シ
Delete