Bahan :
Nasi
1 ikat sayur bayam
1 cawan daging lembu
1 cawan lobak merah
1 cawan cendawan Shitake - rendam hingga kembang
1 cawan cendawan Enokitake
1 ulas bawang putih - di tumbuk
Sedikit kicap manis
Sedikit kicap pekat
1 biji telur
Beberapa ketul aisSedikit garam
Sedikit gula
Gochujang
Sedikit lada hitam
Mix herbs
Cara :
1. Daging
Potong nipis. Perap dengan kicap manis + kicap pekat + bawang putih + garam + lada hitam + mix herbs selama 30 minit atau semalaman. Kemudian goreng.
2. Bayam
Celur bayam + garam. Tos sayur rendam dalam air + ais. Kemudian tos lagi.
3. Cendawan Enokitake
Potong hujung cendawan. Celur 2 - 3 minit. Tos dan rendam dalam air + ais. Tos lagi.
4. Lobak
Potong 3 dan hiris nipis. Goreng hingga lembut dengan sedikit minyak.
5. Shitake
Hiris nipis dan goreng dengan sedikit minyak.
6. Telur
Goreng telur mata kerbau.
7. Isi nasi + susun semua bahan + Gochujang.
8. Siap !
Sumber
sedap ke ek makanan korea ni semua?
ReplyDeleteDepends kat seseorang tu juga..ade sesetengah boleh terima..ade yang tak boleh..nak tau sedap ke tak..kene cuba..lain orang, lain citarasa... シ
DeleteAummmm lapar...lapar
ReplyDeleteWahhhh...sedap ni...boleh try resipi ni... thanks for the sharing info
ReplyDeleteSelamat mencuba.. シ
Deleteuittt mcm senang je buat dia...selalu tgk kat tv je...
ReplyDeletejom join segment review
http://lonafreak.blogspot.com/2015/04/segmen-review-blog-by-lon.html
Wow! Bibimbap! Suka makan tapi tak tahu nak buat. Hee..
ReplyDeleteBoleh la cuba resepi nie.. シ
Delete