CLICK HERE !

Monday, 20 April 2015

BIBIMBAP - 비빔밥






Bahan :

Nasi
1 ikat sayur bayam
1 cawan daging lembu
1 cawan lobak merah
1 cawan cendawan Shitake - rendam hingga kembang
1 cawan cendawan Enokitake
1 ulas bawang putih - di tumbuk
Sedikit kicap manis
Sedikit kicap pekat
1 biji telur
Beberapa ketul ais
Sedikit garam
Sedikit gula
Gochujang
Sedikit lada hitam
Mix herbs


Cara :

1. Daging

Potong nipis. Perap dengan kicap manis + kicap pekat + bawang putih + garam + lada hitam + mix herbs selama 30 minit atau semalaman. Kemudian goreng.

2. Bayam

Celur bayam + garam. Tos sayur rendam dalam air + ais. Kemudian tos lagi.

3. Cendawan Enokitake

Potong hujung cendawan. Celur 2 - 3 minit. Tos dan rendam dalam air + ais. Tos lagi.

4. Lobak

Potong 3 dan hiris nipis. Goreng hingga lembut dengan sedikit minyak.

5. Shitake

Hiris nipis dan goreng dengan sedikit minyak.

6. Telur

Goreng telur mata kerbau.

7. Isi nasi + susun semua bahan + Gochujang.

8. Siap !





Sumber

8 comments:

  1. sedap ke ek makanan korea ni semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends kat seseorang tu juga..ade sesetengah boleh terima..ade yang tak boleh..nak tau sedap ke tak..kene cuba..lain orang, lain citarasa... シ

      Delete
  2. Wahhhh...sedap ni...boleh try resipi ni... thanks for the sharing info

    ReplyDelete
  3. uittt mcm senang je buat dia...selalu tgk kat tv je...
    jom join segment review
    http://lonafreak.blogspot.com/2015/04/segmen-review-blog-by-lon.html

    ReplyDelete
  4. Wow! Bibimbap! Suka makan tapi tak tahu nak buat. Hee..

    ReplyDelete

CLICK HERE !