Bahan :
40g gula pasir
1 sb serbuk gelatin - halagel
140g coklat masakan - Beryls
200 ml non - dairy whipping cream
2 biji putih telur
100 ml air yang betul² panas
Strawberi - hiasan
Cara:
1. Cairkan serbuk gelatin + air panas. Kacau hingga larut.
2. Cairkan coklat. - double boiled
3. Masukkan bancuhan gelatin ke dalam coklat cair. Kacau sebati. Biarkan seketika.
4. Pukul putih telur hingga jadi meringue (soft peak).
5. Masuk gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
6. Pukul non - dairy whipping cream - 5 minit.
7. Masukkan adunan coklat ke dalam putih telur sedikit demi sedikit. Gaul guna kaedah kaup balik.
8. Masuk adunan whipping cream. Gaul sebati.
9. Masuk adunan ke dalam ramekin.
10. Sejukkan dalam chiller.
11. Hias mousse.
12. Siap!
SUMBER
looking delicious! (Y) nak kena try nanti nii ='DD
ReplyDeletewahh.. sedapnya.. teringin nak buat mcm dalam gambar
ReplyDeleteOMG since I'm a chocolate enthusiast, I must try this !
ReplyDeletejaw drop! hadoiihhhh mengundang... haha
ReplyDeleteNampak sedap ni. Should try out this before sem break is over! Hehehe
ReplyDeleteMust try!! Hehe
Deletesalam ..singgah sini.. terus ternampak mousse.. sedapnya lahaiiii.. :)))
ReplyDeletehehehe zaraaa!cikja salu singgah cek resipi zara :p
ReplyDeleteWahhh..terharunye..thanks cik ja..jangan lupe try resepi dari blog zara.. :)
Deletecravingg, dari tadi kalau blogwalking memane blog yang share resipi memang telan ayaq liur. hahaha suka betul tengok dessert2 ni. inshaaAllah nati nak try
ReplyDeleteSaya setakat baca dan faham je ni. Nak masak tak tau. Peralatan untuk memasak pun tak lengkap.
ReplyDeletesedapnya.
ReplyDeleteomg sedapnyaaa.. tp saya tak pandai langsung buat mcm ni segala.. buat donut pun failed hahaha
ReplyDeleteSama la..Zara pon failed gak donut.. Haha..tak pandai nak guna yeast.. :(
Deleteterliur tengok
ReplyDelete