Bahan :
1 cawan sagu
3 cawan air
Susu cair
Pewarna
Ais - optional
Cara:
1. Basuh biji sagu. Kemudian, toskan.
2. Didihkan air.
3. Masuk biji sagu + pewarna.
4. Senantiasa kacau hingga sagu kembang dan jernih dengan api sederhana . Tutup api.
5. Masuk dalam loyang/acuan. Simpan dalam peti sejuk.
Bahan:
Gula Melaka
Daun pandan
Air
Cara:
1. Didih air + gula Melaka + daun pandan hingga gula cair.
2. Tapis.
3. Siap!
Hidang:
1. Satu kan sagu + susu cair + gula Melaka.
2. Tambah 1-2 ketul ais.
3. Siap!
teringat sagu gula melaka yang mak angkat buat. lagi sedap makan sejuk-sejuk ketika cuaca panas
ReplyDeleteminta sikit :p
ReplyDeletemacam biasa, singgah tengok resipi zaraa :p
ReplyDeletewahh sdapnya tgk tgh2 pg buta ni huhu
ReplyDeletesaya suka sagu gula melaka, tolong delivery ke kelantan ^_^
ReplyDeletewahh.. terima kasih share resepi..
ReplyDeletekecor air liur....
ReplyDeleteSagu Gula Melaka memang best kalau pandai membuatnya
ReplyDeletealamak. bestnya. nyam..
ReplyDeletealamak..sdap sgt ni
ReplyDeletesedapnye ....
ReplyDeletewahh saye tak pernah makan ni >_<
ReplyDeletesedapnya, favourite ni.. yumss :)
ReplyDeletesedapnya..pernah makan tapi xpernah buat
ReplyDeleteSedapnya, delivery please.. ;)
ReplyDelete