Bahan :
10 tangkai cili api
2 ulas bawang merah
Belacan - bakar
Sedikit gula
Sedikit garam
Air asam limau
Sedikit air masak
Cara:
1. Tumbuk cili api + bawang merah + belacan.
2. Kemudian, masuk gula + garam + air perahan asam limau.
3. Masuk sedikit air masak.
4. Siap !
pembuka selera nih. sedapnya
ReplyDeletewah...sadap ow hehehe my febret ni..
ReplyDeleteSalam singgah sini Zara...sedapnya sambal belacan...
ReplyDeleteMakan dengan ikan goreng panas dan ulam tu bestttnya
ReplyDeletedap nya.. lama tak makan sambal belacan :)
ReplyDeleteAssalamualaikum... yummy kecur dah ni
ReplyDeleteNur follow balik ^_^
Waalaikumussalam..tq.. シ
DeleteArrghhh rindu sambal belacan . Thanks for the recipe zara-chingu ( ala ala korea ) :D Syamsid Blog
ReplyDeleteOrait...selamat mencuba... シ
DeleteWaaa sedapnyeeee. Hehe
ReplyDeleteASsyiukkk ni :O
ReplyDeletenice sharing! huda try buat, mmg menjadi. thanks!
ReplyDeleteYeay!! Alhamdulillah... sama²... btw, thanks jugak sebab try buat.. シ
DeleteSedap gila sambal belacan makan dengan nasi panas + telur mata. Peh. Menangis, tehehehe :p
ReplyDeleteTapi mak akak selalu goreng dulu bahan-bahan dia (cili, bawang, belacan), then baru tumbuk.
Bukan takat mata aje menangis kak...hidung pon menangis jugak..haha.. :p ooh..yeker...tak penah try pulak cara mak akak..nak kene try sekali tu..leh tau beza die punye rasa.. シ
Delete