Bahan :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan - ½ biji kelapa
2 biji telur
1 st garam
1 st perisa pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir
Cara :
1. Bancuh santan + tepung gandum + telur + garam.
2. Masuk pewarna hijau + perisa pandan.
3. Tapis adunan.
4. Panaskan acuan kuih + griskan minyak.
5. Tuang adunan hingga hampir penuh.
6. Sudukan 1 sudu besar gula pasir ke dalam acuan. Tutup dengan tudung periuk.
7. Angkat, bila permukaan kuih dah masak.
8. Siap !
Sumber
Wahh dah lama tak makan kuih ni
ReplyDeletesedapnye.. saya amik resepi ye :)
ReplyDeleteBoleh...silakan... シ
DeleteSedapnya! Nak try buat lah! Asyik beli kat pasar je. Kehkeh
ReplyDeleteTry jangan tak try..hehehe.. :p
Deletesedapnya...
ReplyDeleteFevret ni
ReplyDeleteSonang je rupanya. Akak selalulah telan kuih ni sebab sedap dan comey je saiz.
ReplyDeleteUMobile tengan menari. Tangkap UMobile dia :)
ReplyDeleteTq kak... シ
DeleteKegemaran saya ni! Tapi belum pernah lg buat sendiri selalunya beli je hehe. Lagi satu suka cara berlauk. Sedap aihhh...
ReplyDeleteZara tak penah makan cara berlauk..satu hari nak kene try tu..hehee..
Deletesedapnya akak. rajin benor eh masak bagus2 :D
ReplyDeleteBoleh la cuba resepi nie..シ akak tak de la rajin beno..hehe.. bile teringin nak makan, akak masak la..malas nak beli..kadang tak kene ngan tekak..kalo masak sendiri, confirm kene ngan tekak..hahaha.. :p
DeleteMemang sedap! Lepas nie, boleh la try buat.. シ
ReplyDeleteSedapnya ya ampuunnn
ReplyDeletemacam ni rupanya buat kuih cara. Ingatkan complicated sikit. Kena try ni :D
ReplyDeleteYe... Selamat mencuba :)
Delete