Bahan :
1 kg ikan kembung - ambil isi aje
½ cawan tepung ubi kayu
2 sb tepung gandum
Sedikit garam
Cara :
1. Tumbuk isi ikan sampai hancur.
2. Satu kan tepung ubi kayu + tepung gandum + garam.
3. Masuk isi ikan, uli sampai jadi doh.
4. Didih air untuk merebus.
5. Tabur kan sedikit tepung pada tangan dan papan canai, kepal sedikit doh dan golekkan atas papan pencanai bentuk doh memanjang.
6. Rebus doh hingga timbul.
7. Angkat + tos.
8. Potong kecik² dan goreng.
9. Siap!
Sumber
sedapnya zara- dah lama x makan kepok lekor.teringat kepok lekor kak yah losong makan ngan kawan2 masa blaja tganu :) btw tq share resepi boleh buat :)
ReplyDeletemacam senang jer nak buat, tapi nak buat tu ada penyakit "m".... hehehe
ReplyDeleteSedapnya keropok lekor...lama dah tak makan keropok lekor ni...
ReplyDeletesenang jer resepi dia..nanti kena cuba buat ni :D
ReplyDeletehuih...buat sendiri...tak pernah cube buat...hehehe
ReplyDeletehuih mantapnye nyam nyam nyam cleguuuggg... seret
ReplyDeletesedapnya keropok
ReplyDeletehttp://no-ordinaryblog.blogspot.com/
wow buat sendiri tuu, hebatnya! feveret saya ni :D
ReplyDeleteKepok...dapnya
ReplyDeleterajinnya awak buat hahaha
ReplyDeleteNak kata rajin, tak jugak..tapi buat sendiri, lebih rasa ikan..hehehe... シ
DeletePaling suka keropok lekor yang rebus.. =)
ReplyDeleteselalu juga tercari-cari resepi yg sesuai dekat tekak..in shaa Allah nnti nak try =)
ReplyDeletewahh hebat! nampak sedap tu
ReplyDeleteboleh la buat sendiri je lepas ni :)
ReplyDeletesedapnya kopok lekor
ReplyDeleteSedap nyeeeeeerrrr..
ReplyDeletenk pi cari keropok lekor la
ReplyDeleteit looks delicious
ReplyDeletebuat juaalll akak
ReplyDeleteKepok kepok kepok. Sedapnya ! Cara buat pun macam senang, Teheee :p
ReplyDeletesedapnyaaaa. tapi kalau malas beli jela senang haha
ReplyDeleteberkobar-kobar rasa nak buat kopok lekor
ReplyDeletesenang jeeeeeeee. eh. rasa nak buat pulak
ReplyDelete