Bahan :
1 ekor ikan siakap
1 batang serai - hiris
3 ulas bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
3 tangkai cili api - di ketuk
2 biji tomato - hiris bulat
Sedikit sos tiram
Pes tomyam
Lemon - jus lemon
- hiris bulat
Sedikit garam
Daun ketumbar
Air
Cara:
1. Cuci ikan siakap bersih² dengan asam jawa.
2. Masukkan ikan siakap ke dalam loyang, lumur dengan sos tiram.
3. Bancuh pes tomyam dengan air.
4. Masukkan bancuhan pes tomyam + serai + bawang merah + bawang putih + halia + daun ketumbar ke dalam loyang berisi ikan. Kukus 20 minit.
5. Masuk cili api + jus lemon + garam. Kukus 5 minit.
6. Masuk tomato + lemon. Kukus 2 minit.
Menarik..boleh cuba resepi ni :)
ReplyDeleteboleh try ni zara! hehehe banyak menu blog ni cikja take noted nk try tw :p
ReplyDeleteMacam sedap
ReplyDeletehadui sedapnya! meleleh air lior tgk ha :P
ReplyDeleteAduh, Zara... Sedapnya, macam okey jugak untuk juadah berbuka karang nie.. hihi
ReplyDelete