Bahan :
4½ cawan susu segar
1½ cawan non-dairy whipping cream
1 bungkus gelatin - halagel
7 sb air panas
½ cawan gula
1 st esen vanila
Puri - kiwi
- naga
- strawberi
Sedikit gula
Sedikit jus lemon
Cara:
1. Kacau gelatin + air panas hingga kembang dan larut.
2. Masak susu segar + whipping cream + gula dengan api sederhana, hingga buih kecil di tepi periuk.
3. Padam kan api, masuk bancuhan gelatin + esen vanila. Kacau sebati.
4. Tuang ke dalam ramekin.
5. Sejukkan ke dalam chiller selama 5-6 jam.
6. Siap!
Cara puri:
1. Masak kiwi/naga/strawberi + gula + jus lemon hingga mendidih.
2. Angkat dan sejukkan dahulu.
3. Kemudian, kisar hingga halus.
4. Sejukkan puri ke dalam freezer.
5. Hias panna cotta dengan puri.
6. Siap!
Yummyyyy ^^
ReplyDeletesdapnya..:)
ReplyDeletenampak sedap sgt !
ReplyDeletesdap..:)
ReplyDeleteAwwwww NOT AGAIINNNN! 😭😭😭
ReplyDeleteKk, sabar sabar. Puasa puasa. 😂
comelnya nama hehe
ReplyDeleteI thought panna cotta some sort of alcoholic beverages haha. This looks so refreshing though.
ReplyDeleteSama la.. Zara pon ingat alcoholic beverages jugak.. >.<
DeletePanna cotta ni apa? lol >.<
ReplyDeleteItalian dessert :)
DeleteSedapnyaaaaa. btw salam ramadhan!
ReplyDeleteterliur..
ReplyDelete