3 sb mayonis
1 sb bawang Holland - cincang
1 sb bawang Holland - cincang
½ batang jeruk timun - cincang
Jus Lemon
Cara:
1. Satu kan mayonis + bawang Holland + jeruk timun + jus lemon. Gaul sebati.
2. Simpan dalam chiller 1 jam sebelum hidang.
Wonder macam mana rasa dia hehe
ReplyDeleteNak tau..kene la try..hehe :p
Deletekenapa nama sos tu jadi tartar, tertanya-tanya juga matjo nie, :)
ReplyDeleteNama tartar tu asal daripada Perancis sauce tartare, dinamakan bersempena Tatar (ejaan kuno di Perancis bagi kumpulan etnik: Tartare) - based on google.. :)
Deletenasib baik warna putih, kalau warna hitam, mungkin ilham nama tu dari jalan tar, :)
DeleteHahaha..jalan tar pon boleh.. Jalan tar tu warna hitam sebab bahan die asphalt/bitumen.. :)
Deleteomg sedapnya hehe
ReplyDeletewah senang jer yer rupanya. tq sis sudi share.
ReplyDeleteRasanya jadi lapar sekali ini peruttt
ReplyDeletemacam mudah je ni., kena trylah
ReplyDeleteTartar sauce! Saya dok tertanya sos apa diorang serve dgn fries haritu. Jeruk timun and bawang holland - thats what I hooked on rupanyaa.
ReplyDelete