Bahan:
10g agar²
500g cendol - tapis air
4 cawan air
1 cawan gula pasir
200ml santan - 1 kotak kecil
1st garam
Cara:
1. Didihkan air + agar². Masak agar² hingga hancur.
2. Masuk gula pasir. Masak hingga larut.
3. Masuk cendol. Tunggu didih, tutup api.
4. Masuk santan + garam. Kacau rata.
5. Masuk dalam acuan, biar sejuk. Carik permukaan atas agar² ngan garfu.
Bahan gula Melaka:
10g agar²
Gula Melaka - ikut suka
3 helai daun pandan
4 cawan air
Cara:
1. Satu kan semua bahan dalam periuk. Masak dengan api perlahan.
2. Selepas mendidih dan larut, tapis.
3. Tuang ke dalam acuan agar² cendol tadi. Biarkan sejuk.
4. Simpan dalam fridge.
5. Siap !
SUMBER
Mesti sedap ni ada cendol. Tak pernah rasa ni. Mesti best makan sejuk2. Win!
ReplyDeleteSedap makan sejuk².. :)
Deletesedapnye.. lgi2 bulan puasa ni... makan waktu berbuka..
ReplyDeletemind to visit my blog? http://shahirahsarmy.blogspot.my/
ReplyDeletesedapppnyaaa lahaiiii.
ReplyDeleteopen je blog zara terus nampak resipi yang yummy.
ReplyDeletesedapnyaaaa.......
ReplyDelete