Lapisan pertama (based) :
Mentega
Biskut digestive / marie
Cara :
1. Hancurkan biskut.
2. Gaul biskut + mentega, kemudian rata dan padat kan dalam loyang
* kuantiti mentega - biskut mesti kena mentega.
Lapisan atas (top) :
500g cream cheese
¾ cawan susu pekat manis
1 biji telur
Strawberi - hiasan
Cara :
1. Pukul cream cheese + susu pekat manis + telur hingga gebu.
2. Masukkan adunan cheese dalam loyang, atas lapisan pertama biskut tadi.
3. Bakar pada suhu 180°C selama 30 - 45 minit.
4. Check - cucuk ngan lidi, kalau tak melekat means kek da masak.
5. Biarkan sejuk.
6. Kemudian hias dengan strawberi.
7. Simpan kek dalam peti sejuk.
8. Siap !
aaaaa sedapnya :( okay, em we have the same plate xD
ReplyDeleteHujung minggu leh cuba.. シ pinggan tu guna time raya n nak amik gamba makanan aje..hehehe.. :p
DeleteBest tu kek
ReplyDeleteJemput la cuba resepi nie.. シ
DeleteSimple je resepi mesti sedap..:)
ReplyDeleteSedap di makan lepas keluar dari fridge.. sejuk aje.. シ
Deleterajin ya ^^ . . tq share resipi . . .. ehem2, sama la kita, ada pinggan tu jugak . .. glamour pinggan tu . . .:D
ReplyDeleteSama².. jemput la cuba resepi nie.. シ memang glamour pinggan tu.. hehe
Deleteboleh try ni... thanks share..
ReplyDeletehai zara...Sha singgah mkn kek ^__^
ReplyDeleteSha tag Zara sini...
http://ladiesingreen.blogspot.com/2015/10/segmen-jom-tingkatkan-jumlah-follower.html
SEDAPNYA > http://jmbelog.blogspot.my/2015/10/blogger-114-zarina-nabilah.html
ReplyDeletethanks for the recipe..
ReplyDeletesyira sangat2 suka kek cheese..hee
kiutnya! thanks share resipi! saya mmng dah lama nk try buat cheesecake ni. will try later!
ReplyDeleteGrr!!!! Pepagi buta masuk sini ada plak gambo ni..lapo.....
ReplyDeletekriukkk kriukkk bunyi perut tengok cheese cake nihh .. nyum nyumm ! :D
ReplyDeletemasyaAllah...sedapnya!
ReplyDeletesedapnye... nyam nyam nyam... betul..betul..betul
ReplyDelete