CLICK HERE !

Saturday, 1 April 2017

TARTAR SAUCE




Bahan :

3 sb mayonis
1 sb bawang Holland - cincang
½ batang jeruk timun - cincang
Jus Lemon


Cara:

1. Satu kan mayonis + bawang Holland + jeruk timun + jus lemon. Gaul sebati.
2. Simpan dalam chiller 1 jam sebelum hidang.
3. Siap!



SUMBER

11 comments:

  1. kenapa nama sos tu jadi tartar, tertanya-tanya juga matjo nie, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama tartar tu asal daripada Perancis sauce tartare, dinamakan bersempena Tatar (ejaan kuno di Perancis bagi kumpulan etnik: Tartare) - based on google.. :)

      Delete
    2. nasib baik warna putih, kalau warna hitam, mungkin ilham nama tu dari jalan tar, :)

      Delete
    3. Hahaha..jalan tar pon boleh.. Jalan tar tu warna hitam sebab bahan die asphalt/bitumen.. :)

      Delete
  2. wah senang jer yer rupanya. tq sis sudi share.

    ReplyDelete
  3. Rasanya jadi lapar sekali ini peruttt

    ReplyDelete
  4. macam mudah je ni., kena trylah

    ReplyDelete
  5. Tartar sauce! Saya dok tertanya sos apa diorang serve dgn fries haritu. Jeruk timun and bawang holland - thats what I hooked on rupanyaa.

    ReplyDelete

CLICK HERE !