CLICK HERE !

Monday 20 April 2015

BIBIMBAP - 비빔밥






Bahan :

Nasi
1 ikat sayur bayam
1 cawan daging lembu
1 cawan lobak merah
1 cawan cendawan Shitake - rendam hingga kembang
1 cawan cendawan Enokitake
1 ulas bawang putih - di tumbuk
Sedikit kicap manis
Sedikit kicap pekat
1 biji telur
Beberapa ketul ais
Sedikit garam
Sedikit gula
Gochujang
Sedikit lada hitam
Mix herbs


Cara :

1. Daging

Potong nipis. Perap dengan kicap manis + kicap pekat + bawang putih + garam + lada hitam + mix herbs selama 30 minit atau semalaman. Kemudian goreng.

2. Bayam

Celur bayam + garam. Tos sayur rendam dalam air + ais. Kemudian tos lagi.

3. Cendawan Enokitake

Potong hujung cendawan. Celur 2 - 3 minit. Tos dan rendam dalam air + ais. Tos lagi.

4. Lobak

Potong 3 dan hiris nipis. Goreng hingga lembut dengan sedikit minyak.

5. Shitake

Hiris nipis dan goreng dengan sedikit minyak.

6. Telur

Goreng telur mata kerbau.

7. Isi nasi + susun semua bahan + Gochujang.

8. Siap !





Sumber

8 comments:

  1. sedap ke ek makanan korea ni semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends kat seseorang tu juga..ade sesetengah boleh terima..ade yang tak boleh..nak tau sedap ke tak..kene cuba..lain orang, lain citarasa... シ

      Delete
  2. Aummmm lapar...lapar

    ReplyDelete
  3. Wahhhh...sedap ni...boleh try resipi ni... thanks for the sharing info

    ReplyDelete
  4. uittt mcm senang je buat dia...selalu tgk kat tv je...
    jom join segment review
    http://lonafreak.blogspot.com/2015/04/segmen-review-blog-by-lon.html

    ReplyDelete
  5. Wow! Bibimbap! Suka makan tapi tak tahu nak buat. Hee..

    ReplyDelete

CLICK HERE !