CLICK HERE !

Wednesday 1 April 2015

SINGGANG IKAN TONGKOL






Bahan :

1 ekor ikan tongkol - potong 5, basuh dengan asam jawa
2 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci lengkuas - hiris
3 keping asam gelugor
5 tangkai cili api
Sedikit budu
Sedikit garam
Sedikit gula pasir
Bendi


Cara :

1. Campur bawang merah + bawang putih + lengkuas + asam gelugor + cili api + budu + garam dan gula.
2. Setelah didih, masuk kan ikan tongkol.
3. Kemudian, bendi.
4. Tunggu sampai bendi lembut.
5. Siap !



15 comments:

  1. Sedapnya,..lapar pulak tetiba , kita nak ambik ye resepi ni :)

    ReplyDelete
  2. wah sedap resepi ikan tongkol :-)

    ReplyDelete
  3. wah bestnya.. dah lama tak makan singgang ikan. Kalau kat terengganu kali panggil, singgang ikan aye (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la ngan kelantan..panggil ikan aye jugak.. シ

      Delete
  4. ehh..kite pun buat singgang tapi ikan kembong..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan sama menu pulak..cuma lain ikan..hehehe.. シ

      Delete
  5. ikan tongkol tu kalau tukar dengan tulang rusuk lembu, lagi best

    http://kucenmaster.blogspot.com/2015/04/kucing-beranak-lagi.html

    ReplyDelete
  6. boleh la masak bagi kucing ni . hehee

    ReplyDelete
  7. perlu dicoba nih resep singgang ikan tongkolnya, makasih udah berbagi resep nya

    ReplyDelete

CLICK HERE !