CLICK HERE !

Friday 27 February 2015

CHURROS





Bahan :

1 cawan air
1 sb gula
1 ½ cawan tepung gandum - ayak
1 biji telur
1 sb butter
½ st garam
Coklat masakan - cairkan ngan kaedah double boiler


Cara :

1. Didih air + gula + butter + garam.
2. Kecik api, masuk tepung - kacau cepat2 jadi seperti doh lembut.
3. Tutup api, masukkan telur dan kacau cepat2.
4. Masuk dalam piping bag dan guna nozel.
5. Panaskan minyak, api sederhana. Picit sepanjang jari telunjuk dan gunting doh.
6. Goreng hingga garing.
7. Tos minyak.
8. Salut dengan coklat.
9. Siap !




Sumber

6 comments:

  1. assalamualaikum zara, kaknoor singgah follow sini salam kenal ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam kaknoor..terima kasih..salam perkenalan juga.. シ

      Delete
  2. sedapnya <3 teringin nak makan sbb x penah cuba lagi churros ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau macam tu, boleh cuba buat...churros sedap makan masa panas2.. シ

      Delete
  3. nozela acuan tu nak beli kat mane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ade jual kat kedai peralatan buat kek..contoh macam kedai 2ply... シ

      Delete

CLICK HERE !