CLICK HERE !

Monday, 13 June 2016

SAGU GULA MELAKA





Bahan :

1 cawan sagu
3 cawan air
Susu cair
Pewarna
Ais - optional


Cara:

1. Rendam biji sagu selama 20 minit. Kemudian, toskan.
2. Didihkan air.
3. Masuk biji sagu + pewarna.
4. Senantiasa kacau hingga sagu kembang dan jernih dengan api sederhana . Tutup api.
5. Masuk dalam loyang/acuan. Simpan dalam peti sejuk.




Bahan:

Gula Melaka
Daun pandan
Air


Cara:

1. Didih air + gula Melaka + daun pandan hingga gula cair.
2. Tapis.
3. Siap!




Hidang:

1. Satu kan sagu + susu cair + gula Melaka.
2. Tambah 1-2 ketul ais.
3. Siap!

15 comments:

  1. teringat sagu gula melaka yang mak angkat buat. lagi sedap makan sejuk-sejuk ketika cuaca panas

    ReplyDelete
  2. macam biasa, singgah tengok resipi zaraa :p

    ReplyDelete
  3. wahh sdapnya tgk tgh2 pg buta ni huhu

    ReplyDelete
  4. saya suka sagu gula melaka, tolong delivery ke kelantan ^_^

    ReplyDelete
  5. wahh.. terima kasih share resepi..

    ReplyDelete
  6. Sagu Gula Melaka memang best kalau pandai membuatnya

    ReplyDelete
  7. wahh saye tak pernah makan ni >_<

    ReplyDelete
  8. sedapnya, favourite ni.. yumss :)

    ReplyDelete
  9. sedapnya..pernah makan tapi xpernah buat

    ReplyDelete
  10. Sedapnya, delivery please.. ;)

    ReplyDelete

CLICK HERE !