CLICK HERE !

Friday 4 December 2015

SAMBAL BELACAN




Bahan :

10 tangkai cili api
2 ulas bawang merah
Belacan - bakar
Sedikit gula
Sedikit garam
Air asam limau
Sedikit air masak


Cara:

1. Tumbuk cili api  + bawang merah + belacan.
2. Kemudian, masuk gula + garam + air perahan asam limau.
3. Masuk sedikit air masak.
4. Siap !

15 comments:

  1. wah...sadap ow hehehe my febret ni..

    ReplyDelete
  2. Salam singgah sini Zara...sedapnya sambal belacan...

    ReplyDelete
  3. Makan dengan ikan goreng panas dan ulam tu bestttnya

    ReplyDelete
  4. dap nya.. lama tak makan sambal belacan :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum... yummy kecur dah ni
    Nur follow balik ^_^

    ReplyDelete
  6. Arrghhh rindu sambal belacan . Thanks for the recipe zara-chingu ( ala ala korea ) :D Syamsid Blog

    ReplyDelete
  7. nice sharing! huda try buat, mmg menjadi. thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay!! Alhamdulillah... sama²... btw, thanks jugak sebab try buat.. シ

      Delete
  8. Sedap gila sambal belacan makan dengan nasi panas + telur mata. Peh. Menangis, tehehehe :p
    Tapi mak akak selalu goreng dulu bahan-bahan dia (cili, bawang, belacan), then baru tumbuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan takat mata aje menangis kak...hidung pon menangis jugak..haha.. :p ooh..yeker...tak penah try pulak cara mak akak..nak kene try sekali tu..leh tau beza die punye rasa.. シ

      Delete

CLICK HERE !