CLICK HERE !

Monday 9 November 2015

KEROPOK LEKOR







Bahan :

1 kg ikan kembung - ambil isi aje
½ cawan tepung ubi kayu
2 sb tepung gandum
Sedikit garam




Cara :

1. Tumbuk isi ikan sampai hancur.
2. Satu kan tepung ubi kayu + tepung gandum + garam.
3. Masuk isi ikan, uli sampai jadi doh.
4. Didih air untuk merebus.
5. Tabur kan sedikit tepung pada tangan dan papan canai, kepal sedikit doh dan golekkan atas papan pencanai bentuk doh memanjang.
6. Rebus doh hingga timbul.
7. Angkat + tos.
8. Potong kecik² dan goreng.
9. Siap!



Sumber





24 comments:

  1. sedapnya zara- dah lama x makan kepok lekor.teringat kepok lekor kak yah losong makan ngan kawan2 masa blaja tganu :) btw tq share resepi boleh buat :)

    ReplyDelete
  2. macam senang jer nak buat, tapi nak buat tu ada penyakit "m".... hehehe

    ReplyDelete
  3. Sedapnya keropok lekor...lama dah tak makan keropok lekor ni...

    ReplyDelete
  4. senang jer resepi dia..nanti kena cuba buat ni :D

    ReplyDelete
  5. huih...buat sendiri...tak pernah cube buat...hehehe

    ReplyDelete
  6. huih mantapnye nyam nyam nyam cleguuuggg... seret

    ReplyDelete
  7. sedapnya keropok

    http://no-ordinaryblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. wow buat sendiri tuu, hebatnya! feveret saya ni :D

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Nak kata rajin, tak jugak..tapi buat sendiri, lebih rasa ikan..hehehe... シ

      Delete
  10. Paling suka keropok lekor yang rebus.. =)

    ReplyDelete
  11. selalu juga tercari-cari resepi yg sesuai dekat tekak..in shaa Allah nnti nak try =)

    ReplyDelete
  12. boleh la buat sendiri je lepas ni :)

    ReplyDelete
  13. Kepok kepok kepok. Sedapnya ! Cara buat pun macam senang, Teheee :p

    ReplyDelete
  14. sedapnyaaaa. tapi kalau malas beli jela senang haha

    ReplyDelete
  15. berkobar-kobar rasa nak buat kopok lekor

    ReplyDelete
  16. senang jeeeeeeee. eh. rasa nak buat pulak

    ReplyDelete

CLICK HERE !