CLICK HERE !

Saturday 20 June 2015

APAM MENTEGA GULA HANGUS






Bahan A : ( Gula Hangus )

1½ cawan gula pasir
1 cawan air
250g mentega




Bahan B :

1 cawan gula pasir
4 biji telur
3 cawan tepung gandum - Ayak
2 st soda bikarbonat - Ayak
1 tin susu cair
1 st esen vanila




Cara :

1. Masak gula ( bahan A ) dengan api perlahan hingga gula larut dan warna perang.
2. Padamkan api dan masukkan air.
3. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut.
4. Masuk mentega, kacau rata. Ketepikan.
5. Pukul gula + telur + esen vanila hingga kembang.
6. Masuk gula hangus yang masih panas tadi.
7. Masuk susu cair, selang seli dengan tepung. Gaul rata.
8. Panaskan pengukus bersama acuan.
9. Tuang adunan ke dalam acuan.
10. Kukus selama 12 - 15 minit.
11. Siap !





Sumber

1 comment:

  1. nyum nyum, cantiknya bentuk apam, teringin nak rasa :) ...

    Jemput join segmen, Klik Sini.

    ReplyDelete

CLICK HERE !