CLICK HERE !

Wednesday 8 April 2015

FISH AND CHIPS






Bahan untuk perap :

Ikan dory
Jus lemon
Sedikit lada hitam



Cara perap :

1. Basuh ikan dory bersih - bersih dan keringkan guna paper towel 
2. Lada hitam + perah jus lemon atas ikan dory.
3. Perap selama 15 minit.




Bahan batter :

1 cawan air
1 cawan tepung gandum
¼ cawan tepung jagung
1 st baking powder
Sedikit garam


Cara :

1. Campurkan tepung gandum + tepung jagung + baking powder + garam.
2. Masuk air sedikit demi sedikit. Gaul sebati supaya tidak berketul.
3. Panaskan minyak. Pasti kan betul - betul panas.
4. Celup ikan dory ke dalam adunan batter. Goreng.
5. Angkat. Hidangkan bersama hiasan.
6. Siap !



Hiasan :

Kobis ungu
Daun salad
Tomato ceri
Sos cili
Mayonis
Kentang segera







16 comments:

  1. wahhh sdapnya! nnt cuba jugaklah nnt :D

    ReplyDelete
  2. tukar ngan ikan puyu boleh?
    http://kucenmaster.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..tak pasti pulak..tapi, kucen master boleh try buat, guna ikan puyu... :p

      Delete
  3. meleleh air liur tgk gambar ney.. sedapnyee... :)

    ReplyDelete
  4. Ha, kebetulan ada beli ikan dory dekat Tesco. Thanks for sharing this recipe! :)
    - ieyra

    ReplyDelete
  5. Selain ikan dory, boleh guna ikan ape lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zara tak pasti la kak sha.. sorry.. zara guna fillet ikan dory aje..fillet ikan lain, tak buat eksperimen lagi..hehe

      Delete
  6. bestnya.. tq share resepi.. selamat berkenalan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama....selamat berkenalan juga.... シ

      Delete

CLICK HERE !